Toimitusjohtaja Sakari Tamsi varmistaa henkilöstöjohtaja Maarit Tamsilta, että yrityksellä olisi vielä tarjolla muutama kesätyöpaikka.
Teijo Mäki
ÄYSTÖ Kauhajoelta valtatietä 67 Teuvaa kohtia ajettaessa saavutaan kymmenkunta kilometriä ennen Kirkonkylää sijaitsevalle Äystönkylälle. Hämärän aikaan kylän yllä oleva taivas täyttyy oranssikeltaisen sävyttämästä valomerestä. Valoloisto on varma Äystön maamerkki. Valo on peräisin salaattien ja yrttien viljelyyn erikoistuneista kahden Tamsien puutarhan kasvihuoneista.
Jos sinulla ei ole lukuoikeutta, tilaa se
TÄSTÄA-
A+
Tuotteiden pitää olla kunnossa.
Sakari Tamsi
ÄYSTÖ Kauhajoelta valtatietä 67 Teuvaa kohtia ajettaessa saavutaan kymmenkunta kilometriä ennen Kirkonkylää sijaitsevalle Äystönkylälle. Hämärän aikaan kylän yllä oleva taivas täyttyy oranssikeltaisen sävyttämästä valomerestä. Valoloisto on varma Äystön maamerkki. Valo on peräisin salaattien ja yrttien viljelyyn erikoistuneista kahden Tamsien puutarhan kasvihuoneista.
Syksyllä puutarhoista toisen, Matti Tamsi Oy:n, valoloisto suurenee. Kesän aikana jo olemassa olevien kahden tuotantoyksikön lisäksi markille nousee kooltaan puolen hehtaarin suuruinen uusi tuotantoyksikkö.
Tällä hetkellä Tamsin työllistää 63 kokoaikaista työntekijää. Uuden hallin myötä yritys palkkaa seitsemän uutta työntekijää.
– Sen lisäksi kesälomien ajaksi palkkaamme suuren määrän kausityöntekijöitä. Vieläkin olisi muutamalle kesätyöntekijälle työtä tarjolla, Matti Tamsi Oy:n toimitusjohtaja Sakari Tamsi vinkkaa.
UUDEN yksikön pohjatyöt ovat valmiit. Rakentamaan päästää kesän korvalla. Suunnitelman mukaan tuotanto uudessa hallissa käynnistyy syys- lokakuun vaihteessa.
Tuotantoyksikkö on suunniteltu aiempia yksikköjä tehokkaammaksi. Sillä tavoin yritys turvaa edellytyksiä pärjätä kovasti kilpailuilla markkinoilla.
– Lähdemme siitä, että tuotteiden pitää olla kunnossa, sillä huonoa tuotetta ei voi myydä halvallakaan hinnalla, Sakari Tamsi tietää.
Syksyllä valmistuvan hallin kustannusarvio on noin 2 miljoonaa euroa. Yrityksen nykyistä noin 6 miljoonan euron liikevaihtoa on investoinneilla mahdollisuus kasvattaa noin miljoonalla eurolla.
TAMSIN puutarha on perustettu vuonna 1966. Sen perusti Matti Tamsi. Alkuvuosina puutarhalla viljeltiin tomaatin ja kurkun lisäksi paprikaa.
– Isä on joskus leikkisästi todennut, että paprikan jouti jättää pois, kun ne ovat sisältä niin tyhjiä. Myös tomaateista ja kurkuista luovuimme 1970-luvulla. Luopumistaan Matti-isä perusteli punavihervärisokeudellaan, koska hän ei sen takia nähnyt milloin etenkin tomaatit ovat kypsyneet, Sakari Tamsi naurahtaa.
Sen jälkeen Matti Tamsi Oy erikoistui salaatteihin ja yrtteihin, jotka mittavan tuotekehityksen johdosta ovat löytäneet tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Markkina-alue kattaa koko Suomen.
PALATAAN vielä alussa mainittuun Äystönkylän valoloistoon. Kasvi hyödyntää kasvaakseen pääosin punaista ja jonkin verran sinistä valoa, sekä pienissä osissa infrapunavaloa.
– Lähes kaikki muu väri on lähtökohtaisesti hukkaväriä. Uuden yksikön valaistus on niin sanottu hybrimalli eli puolet kasvien tarvitsemasta valosta tuotetaan LED- ja toinen puoli suurpainenatriumvalolla, josta saadaan myös säteilylämpöä, Tamsi kertoo.
Tällä hetkellä Matti Tamsi Oy:n puutarhassa kuluu sähköä 13 000 megawattituntia vuodessa. Rahaksi muutettuna sähkölaskuihin kuluu hieman alle miljoona euroa vuodessa.
– Kaikki puutarhalla käytetty sähkö on hankittu 100 prosenttisesti ympäristöystävällisenä uusiutuvana biovoimatuotantona.
Vertailun vuoksi sähkölämmitteisen omakotitalon energiakulutus on vuodessa keskimäärin noin 19 000 kilowattituntia. Tamsin sähkönkulutuksella lämmittäisi vajaa 700 omakotitaloa.
TAMSIN tuotantotilat lämmitetään kiinteällä polttoaineella toimivan lämpölaitoksen tuottamalla lämmöllä. Siellä poltetaan Teuvalla tuotetun hakkeen lisäksi turvetta. Mietinnän alla on yrityksen lämmitysjärjestelmän täydentäminen aurinkokeräimillä tai maalämmöllä.
– Salaattien ja yrittien kasvualustana käytämme yksinomaan parhaaksi todettua turvetta.
– Huoltovarmuuden takaamiseksi, ja kasvu- ja pehkuturvetuotannon säilymiseksi, laitoskohtaisen polttoturpeen valmisteveron alaraja tulee nostaa 5 000 megawatista 10 000 megawattiin. Tällä tavalla voimme vähän auttaa ahdinkoon joutunutta turvealaa, Sakari Tamsi evästää valtion suunnalle.
SALAATTIEN ja yrttien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Syynä suosion kasvuun Sakari Tamsi tietää olevan sen, että kuluttajat haluavat entistä enemmän makuja ruokiinsa.
– Ja nimenomaan tuoreita makuja. Tuotannossa satsaamme siihen, että hyvä raaka-aine on ruuanlaiton lähtökohta. Haluamme keventää suomalaisten ruokavaliota maukkaalla tavalla, toimitusjohtaja tiivistää johtamansa perheyrityksen mission.
Salaateista rucola on tällä hetkellä niin sanotusti kuuminta hottia. Tamsin puutarhalla kasvatetaan noin 500 000 rucolarasiaa vuodessa.
– Pasta- ja pitsaruokien päälle laitettava rucola on ykkönen. Liharuuat ja vastaavat kaipaavat mausteeksi tuoreyrttejä, kuten rakuunaa ja timjamia.
Alla puutarhapomon reseptivinkki herkullisen sienipastan valmistamiseen.
Herkullinen sienipasta
Paista kuivalla pannulla rasiallinen kotimaisia ja tuoreita herkkusieniä viipaloituna.
Mausta sienet suolalla.
Lisää pannulle hieman voita ja lisää silputtua salottisipulia oman maun mukaan 1- 2 kpl, paista sipuli.
Keitä kattilassa spagettia tai muuta pastaa 250 g kattilassa.
Lisää pannulle ruokakermaa 2 dl.
Kun ruokakerma on lämmennyt niin yhdistä sienet ja pasta joko pannulle tai kattilaan ja lisää juustoa ja lämmitä koko yhdistelmä.
Juustona voi käyttää kaikkia juustoja, mutta kovat juustot sopivat pastaan hyvin ja määrä oman maun mukaan.
Tarjoiltaessa laitetaan päälle runsaasti tuoretta Tamsin-rucolaa ja hieman tuoretta kotimaista ruohosipulia.
Teijo Mäki
Ajankohtaista
Kysely
luetuimmat
uusimmat
Mielipide
Toimitusjohtaja Sakari Tamsi varmistaa henkilöstöjohtaja Maarit Tamsilta, että yrityksellä olisi vielä tarjolla muutama kesätyöpaikka.
Teijo Mäki
ÄYSTÖ Kauhajoelta valtatietä 67 Teuvaa kohtia ajettaessa saavutaan kymmenkunta kilometriä ennen Kirkonkylää sijaitsevalle Äystönkylälle. Hämärän aikaan kylän yllä oleva taivas täyttyy oranssikeltaisen sävyttämästä valomerestä. Valoloisto on varma Äystön maamerkki. Valo on peräisin salaattien ja yrttien viljelyyn erikoistuneista kahden Tamsien puutarhan kasvihuoneista.
Jos sinulla ei ole lukuoikeutta, tilaa se
TÄSTÄAjankohtaista
Kysely
luetuimmat
uusimmat
Mielipide
Toimitusjohtaja Sakari Tamsi varmistaa henkilöstöjohtaja Maarit Tamsilta, että yrityksellä olisi vielä tarjolla muutama kesätyöpaikka.
Teijo Mäki
ÄYSTÖ Kauhajoelta valtatietä 67 Teuvaa kohtia ajettaessa saavutaan kymmenkunta kilometriä ennen Kirkonkylää sijaitsevalle Äystönkylälle. Hämärän aikaan kylän yllä oleva taivas täyttyy oranssikeltaisen sävyttämästä valomerestä. Valoloisto on varma Äystön maamerkki. Valo on peräisin salaattien ja yrttien viljelyyn erikoistuneista kahden Tamsien puutarhan kasvihuoneista.
Jos sinulla ei ole lukuoikeutta, tilaa se
TÄSTÄAjankohtaista
Kysely
luetuimmat
uusimmat
Mielipide