Erkki Siljamäen mukaan lauantaina kaadettu naarassusi oli todennäköisesti loukkaantunut yksilö. Sen lonkasta löytyi puremajälkeä muistuttava arpeuma, josta oli karvoituskin lähtenyt. Susi päätyy Luken suurpetotutkimukseen Taivalkoskelle.

Norissa liikkunut naarassusi kaatui Mustaisnevalla

27.02. 12:10

0 💬

SUSIJAHTI Varhain lauantaiaamuna kello viiden, kuuden välillä susi kävi lähimmillään 30 askeleen päässä asuinkiinteistön ulkoportaista Norinkylässä. Jäljet lumessa paljastivat suden tehneen tämän lisäksi kaksi muutakin pihakäyntiä aamuyön tunteina. Tämä riitti jälkien seuraamisen aloittamiseen ja lopulta susijahdin käynnistämiseen. Susijahtiin osallistui 42 metsästäjää 18 metsästysseuran alueelta. Susi kaatui Mustaisnevalla Äystön mestästysseuran alueella.

Viimeksi Suupohjassa on järjestetty susijahti Isojoella 1960-luvulla, jolloin tapauksesta tuli suuri mediatapahtuma. Nyt susijahti järjestettiin vähemmällä metelillä ja tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Pohjanmaan Riistakeskus myönsi 10. helmikuuta 21 päivää kestävän poikkeusluvan yhden suden metsästämiseen Kauhajoen, Teuvan ja Kurikan Jurvan alueelle.

– Kaikki alueen metsästysseurat pitivät susitilanteesta kokouksen tammikuun lopussa. Me haimme kaatolupaa vahinko- ja sosiaalisin perustein, luvan saanut metsästyksen johtaja Erkki Siljamäki selvittää.

Susipari sekä yksittäiset sudet ovat vierailleet alueella toistuvasti asutuksen läheisyydessä. Tejukakin on uutisoinut useista susihavainnosta pitkin viime vuotta. Alueella tehtiin havaintoja poikkeavasti käyttäytyvästä, mahdollisesti loukkaantuneesta yksilöstä.

– Todennäköisesti saimme tämän loukkaantuneen yksilön. Tämän jälki oli tavallisesta poikkeava, laahaava jälki. Lisäksi toisessa lonkassa oli pari arpea, saattaa olla puremajälkiä.

KAADETTU SUSI oli 34-kiloinen naarassusi. Siljamäen mukaan on erikoista, että näin suden kiima-aikaan alueella liikkui yksinäinen naarassusi.

– Jos kesy narttukoira on kiimassa, uroskoirat vainuavat sen jo kauaa. Sudella on vielä herkempi hajuaisti ja silti tämä yksilö kulki yksin, Siljamäki huomauttaa.

Myös asutuksen alueelle läheisyydessä liikkuminen ei ole suden luontaista käyttäytymistä.

– Ei susi enää samalla tavalla pelkää ihmistä kuin ennen, koska ei sen tarvitse, Siljamäki sanoo ja viittaa luvanvaraisesti rajoitettuun ja tarkoin säädeltyyn metsästykseen.

Siljamäki paketoi suden maanantaina eteenpäin lähettämistä varten. Se päätyy Taivalkoskelle Luonnonvarakeskuksen Luken suurpetotutkimukseen.

– Sieltä saamme tiedot muun muassa tämän suden dna:sta ja kunnosta.

Riistakeskuksella on meneillään dna-tutkimus, jolla halutaan selvittää muun muassa susien lukumäärä.

– Luken arviot ovat olleet hieman alakanttiin ja niitä nyt tarkistetaan, dna-näytteitä keräämässä ollut Siljamäki toteaa.

Tuloksia tullee parin viikon sisällä, minkä jälkeen Riistakeskus pitää yleisötilaisuuden susitilanteesta.

Katja Rinta-Nikkola

Lue koko juttu suden kaadosta keskiviikon printti-Tejukasta.

Kaatumispaikka tarkennettu Mustaisnevaksi Äystöllä.AJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

Mikä on paras lääke kriisikunta Teuvan talouskurimukseen?
Henkilöstön irtisanomiset.
Kyläkoulujen lakkauttamiset.
Palveluiden karsiminen raakalla kädellä.
Itsenäisyyden säilyttäminen hinnalla millä hyvänsä.
Kuntaliitos isompaan naapuriin.

KUVAGALLERIATäältä pääset katsomaan lukijoiden kuvat sekä toimituksen kuvagallerian.

🌄 Kuvagalleria