Teuvalle asettunut alfapari saanut pentuja

18.07. 17:10

0 💬

TEUVA Luonnonvarakeskus Luken kesäkuussa tekemän arvion mukaan Teuvalla asuu susilauma, jossa oli alunperin viisi sutta. Keväällä poikkeusluvalla kaadettiin yksi susi ja on oletettavaa, että jäljelle jäi neljän suden lauma. Tämä oli siis tilanne keväällä.

– Äystöllä riistakamera oli ottanut kuvan, jossa näkyy kaksi sudenpentua. Todennäköisesti Teuvalle reviirinsä vakiinnuttanut alfapari on saanut keväällä pentuja. Yleensä susi saa 3-4 pentua, mutta oikeaa lukumääräähän emme voi kuin arvioida, Pohjanmaan Riistakeskuksen riistapäällikkö Mikael Luoma kertoo.

Viime vuoden puolella ja kevättalvella päättynyt dna-näytteiden tutkimus osoittaa hänen mukaansa, että Teuvalle on vakiintunut ilmeisesti juuri tämä pentuja saanut alfapari. Teuvan länsipuolella on toinen susilauma ja kolmas majailee Kauhajoki-Jalasjärvi-akselilla.

– On väärää matematiikkaa, että Teuvalla olisi nyt pentujen syntymän jälkeen neljä+neljä sutta laumassa, sillä sudenpennut jättävät lauman noin vuoden ikäisinä etsiäkseen itselleen kumppanin ja perustaakseen oman lauman. Pentueesta joku toki voi jäädä vahvistamaan laumaa, mutta yleensä ne lähtevät ja vaeltavat reviiriä etsiessään kymmeniä, jopa satoja kilometrejä, Luoma sanoo ja pohjaa tietonsa pantasusista saatuun kokemukseen.

– Se tiedetään, että Teuvan lauma oli olemassa jo vuosi sitten, mutta susien tarkkaa lukumäärää laumassa ei tällä hetkellä tiedetä.

SUDET OVAT Luoman mukaan paikkauskollisia, jos saavat olla rauhassa.

– Hirvi on suden pääasiallinen saalistuksen kohde, ja ne pysyvät seudulla, jossa ruokaa riittää.

Luoma myöntää, että sudet tuottavat huolta ihmisten keskuudessa. Susihavaintoja on tehty Teuvalla ja lähialueilla viime aikoina paljon aikaisempia vuosia enemmän. Kaikki susihavainnot eivät edes päädy viranomaisten tai suurpetoyhdysmiesten tietoon.

– On todistettu, että susien kanssa pystyy elämään rinnakkain, kun paikalliset olosuhteet otetaan huomioon. Suupohjan alueen riistanhoitoyhdistyksiä on pakko kehua niiden susiasioiden hoidosta.

Katja Rinta-NikkolaAJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

Mikä on paras lääke kriisikunta Teuvan talouskurimukseen?
Henkilöstön irtisanomiset.
Kyläkoulujen lakkauttamiset.
Palveluiden karsiminen raakalla kädellä.
Itsenäisyyden säilyttäminen hinnalla millä hyvänsä.
Kuntaliitos isompaan naapuriin.

KUVAGALLERIATäältä pääset katsomaan lukijoiden kuvat sekä toimituksen kuvagallerian.

🌄 Kuvagalleria